Danskere, der går rundt med boligdrømme, skal gennem et større forsikringspuslespil, før de kan sove trygt om natten. Der er nemlig mange faldgruber og misforståelser, når det gælder forskringer – hvad dækker de? Hvilke skal man have? Og hvor mange? Men der er heldigvis hjælp at hente.
Når man køber hus eller er ved at undersøge boligmarkedet, er der mange ting, man skal holde styr på. Og det kan være et uoverskueligt virvar, når man først undersøger alle de forsikringer, der tilbydes og promoveres som ”uundværlige” for danske boligejere. Det er selvfølgelig meget individuelt, hvad man har brug for at forsikre. For eksempel kræver moderne boliger ikke de samme forsikringsgarantier som ældre huse. Få gode råd til, hvordan du vedligeholder dit hus her.
En af de vigtigste – lige meget om dit hus er nyt eller ældre – er forsikringen, der hjælper dig, hvis du køber et hus, der er proppet med skjulte skader, fejl og mangler. Du skal altid huske en ejerskifteforsikring.
Ejerskifteforsikring er en nødvendighed for alle boligejere
Når man er midt i en bolighandel, kan man tegne en ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring hjælper køber med at sikre sig imod ubehagelige overraskelser, når vedkommende har fået overdraget husnøglerne. Forsikringen dækker skader, der ikke fremgik af tilstandsrapporten, ligesom den også dækker forkerte el-installationer eller andre uopdagede fejl og mangler. Dansk Boligforsikring er et af de forsikringsselskaber, der specialiserer sig i ejerskifteforsikringer. Du kan derfor trygt og sikkert kontakte dem, hvis du skal tegne en sådan forsikring. Alle ejerskifteforsikringer, næsten ligegyldigt forsikringsselskab, dækker ofte
- Skader, der ikke står skrevet i tilstandsrapporten
- Forkerte installationer af el-systemer
Ejerskifteforsikringer er dog ikke totaldækkende. Det betyder, at der er flere typer skader og fejl en ejerskifteforsikring ikke kan klare. Det gælder blandt andet de fejl og mangler som er beskrevet i en tilstandsrapport. Det samme kan siges om skader, der er forværret over længere tid, og som boligejerne burde have opdaget/været vidende om. Du kan som sælger også overveje at købe en sådan forsikring, hvis du gerne vil ”lokke” køber. Det kan ofte betale sig at tilbyde goder, hvis man har svært ved at sælge sit hus.
Indboforsikring er et godt valg for de fleste husejere
Hvis du bor i et udsat område, eller er nervøs for indbrud i dit hjem, skal du erhverve dig en indboforsikring. En indboforsikring, som også kaldes familieforsikring, dækker indboet. Det betyder, at hvis du har indbrud og får stjålet værdifulde genstande som elektronik, kunst eller noget helt tredje, er du dækket ind. Du og din familie er dækket ved
- Indbrud
- Brand
- Vandskade
I er til gengæld ikke dækket ind, hvis du eller en anden person, med adgang til boligen, optræder uansvarligt. Hvis boligen efterlades ulåst anses denne handling som uansvarligt, og du er derfor ikke dækket ind, hvis der derefter er indbrud. Det samme gælder, hvis du ikke tager de nødvendige forholdsregler for at undgå brand- og vandskade i dit hus.
Hvilket forsikringsselskab skal jeg vælge?
Der findes mange forskellige forsikringsselskaber at vælge imellem. Nogle tilbyder alle former for forsikringer, mens andre specialiserer sig i enkelte områder. Og der er både fordele og ulemper ved det. Det er en fordel, hvis ens forsikringsselskab har alle ens forsikringer samlet ét sted. Det gør ofte kommunikation og hele processen nemmere, når man skal i kontakt. Desværre betyder det også, at forsikringsselskabet ikke er eksperter på de enkelte forsikringsområder. Derfor kan det betale sig for mange huskøbere at tegne forsikringer hos de enkelte selskaber. Dansk Boligforsikring er for eksempel eksperter inden for ejerskifte- og sælgeransvarsforsikringer, mens andre selskaber kan hjælpe med bil-, indbo- og husforsikringer.
Du kan læse mere om de forskellige forsikringer her.