Tag det rigtige valg med hensyn til hestefoder

Hestefoder

Vi ved alle sammen, at kosten betyder en hel del. De fleste af os tænker over det, hver gang vi putter noget i munden. Vil man have det godt, være sund og rask og samtidig kunne præstere fysisk, spiller kosten en afgørende rolle. Mange mennesker vil også opleve, at de kan mærke forskel på deres krop, alt efter hvad de fylder på den. Spiser man udelukkende tomme kalorier som sukker- og fedtholdige fødevarer, vil ens krop føles langt mere ugidelig og tappet for energi, end hvis man har fokus på sund mad med mange næringsstoffer, fibre og fuldkorn. Så hvorfor skulle det samme ikke gælde for heste? Vil man sikre sig, at ens hest har det så godt som muligt, skal man sørge for at give den det rette hestefoder.

Hvordan tager man det rette valg omkring foder?

Der er forsket en del i, hvad der er sund mad for mennesker. Efterhånden har videnskaben fundet frem til, hvad vores krop har brug for, og det har givet os muligheden for at tage bedre og mere gennemtænkte valg med hensyn til det, vi spiser. Når man skal vælge hestefoder, giver det altså sig selv, at man skal tænke over, hvad hestekroppen har brug for. Det kan være svært at vide, hvis man ikke har erfaring på området. Heldigvis er der også blevet forsket en del i hestens fordøjelsessystem, så man forholdsvis simpelt kan sammensætte en kost, der passer til dens natur. Det skal dog nævnes, at der er forskel på heste i størrelse, type og personlighed, og derfor kan det variere, hvad de har bedst af.

Generel viden om hestefoder

Ligesom det er tilfældet med menneskemad, er der oceaner af muligheder for den, der skal købe foder til sin hest. Derfor er det godt at vide lidt om hestefoder og hestekroppen, inden man tager et valg om hestefoder. Grundlæggende set handler fodringen om, at hesten skal have kulhydrat, fedt, protein samt vitaminer og mineraler i visse mængder. Kun på den måde får hestekroppen den næring og de byggesten, den skal bruge, for at den kan fungere optimalt og ikke mindst præstere.

Grovfoder skal være basis

En hest er et stort dyr, og derfor skal der meget foder til, før den bliver tilstrækkelig mæt. Basis for hestefoderet skal være en form for grovfoder. Grovfoder sikrer, at hestens stortarm fungerer korrekt. Grovfoder vil typisk være hø eller wrap, som ofte vil være billigt at anskaffe i større mængder. Almindeligt græs er også grovfoder. Her vil en passende mængde være ca. 1 kg pr. 100 kg hest, gerne lidt mere end det. På den måde sikrer man sig, at hesten opnår en mæthedsfornemmelse, samt at fordøjelsessystemet stimuleres og fungerer korrekt.

Foruden grovfoder findes fuldfoder og tilskudsfoder

Grovfoder skal være basis i den foder, hesten får – derefter kan man tilføje fuldfoder og tilskudsfoder. Med dem sikrer man sig, at hesten får alle de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som den har brug for for at fungere optimalt. Fuldfoder findes i mange varianter, typisk tilpasset typen af hest. På den måde sikrer man sig, at ponyen eksempelvis ikke får lige så meget energi som konkurrencehesten. Tilskudsfoder er en form for kosttilskud med en høj koncentration af vitaminer og mineraler. Også her er der flere muligheder at vælge imellem, så man kan sikre sig, at hesten får den optimale fordeling af næringsstoffer gennem foderet.

Der er mange muligheder at vælge imellem

Grovfoder er et forholdsvis simpelt valg at tage, men når det kommer til fuldfoder og tilskudsfoder, er der mange muligheder at vælge imellem. Hvad valget falder på, er blandt andet afhængigt af faktorer som pris, opbevaringsforhold og indhold. Som udgangspunkt er det en god idé at vælge det foder, der målretter sig den hest, du har. Det giver sig selv, at en pony ikke skal have samme foder som en seniorhest, og det bør man have med i sine overvejelser, når man køber hestefoder. Derudover er det i mange tilfælde også oplagt at gå efter mærker, der er store og populære. Ofte er der en årsag til, at netop disse mærker har vundet frem i forhold til andre. På den måde kan et anerkendt mærke eller producent være en garanti for hestefoder i høj kvalitet.

Hvor kan du finde godt foder til billige priser?

Prisen er naturligvis også en afgørende faktor, når det kommer til køb af hestefoder. At have hest er i forvejen dyrt, og idet et stort dyr som en hest vil fortære mange kilo foder hver dag, kan selv en lille besparelse gøre en stor forskel i det lange løb. Vil man gerne spare penge på hestefoder fra anerkendte mærker, kan det være en god ting at købe hestefoder på nettet. Når man handler på nettet, betaler man nemlig kun for den vare, man får. I en fysisk butik vil en del af ens penge også gå til leje af lokalerne, rengøring, personale og lignende. Derfor kan det være en god idé for alle, der skal købe hestefoder, at tjekke udvalget på nettet, inden de vælger at købe hestefoderet i en fysisk butik. Der findes mange webshops, hvor du kan finde et udvalg af forskelligt kraftfoder til heste fra mange anerkendte producenter og mærker. Du kan eksempelvis spare mange penge ved at købe dit hestefoder i denne webshop, der køber hestefoder direkte fra producenten. Når du køber dit hestefoder der, slipper du derfor for at skulle betale til mellemled også.

Mærk efter på din hest

Som tidligere nævnt kan de fleste mennesker mærke stor forskel på, hvilken foder man får. Da det er kroppens ”benzin”, er det ikke ligegyldigt, hvad man fylder på. Mange vil derfor også opleve, at man kan mærke forskel på hesten, når man giver den nyt foder. Det kunne eksempelvis være en forskel i humøret, dens fart eller dens energi. Det er altså en god vejleder, når man skal finde frem til det rette foder til netop ens hest. Alle heste er unikke, og hvad der fungerer for den ene, har måske ikke samme gavnlige effekt for den anden. For eksempel er havre en populær kornsort, når det kommer til fodring af heste. Havren er fyldt med stivelse, som hesten kan omdanne til energi. Nogle vil derfor opleve, at havren giver hesten mere energi og en bedre præstationsevne. Men der er også andre, der synes, at havre gør deres heste for vilde –altså at de får for meget energi. På den måde er det meget individuelt og afhængigt af den enkelte hest, hvilken hestefoder der er det rette valg. Vil man finde frem til den optimale løsning, vil det mange gange være det bedste at prøve sig lidt frem, indtil man finder det, der passer hestens individuelle behov bedst.

Udgivet
Kategoriseret som Mad