3 forskellige tandbøjler: Bliv klogere på forskellen

forskellige tandbøjler

Mange mennesker oplever at skulle have bøjle på på et tidspunkt i løbet af deres liv. Størstedelen har det i løbet af deres barndom, men flere og flere voksne får også bøjle på, fordi de ønsker at få rettet tænder af kosmetiske årsager. I løbet af barndommen oplever flere nemlig, at tandlægen har sagt nej til at rette tænderne, fordi det er blevet vurderet, at der ikke er en sundhedsfaglig årsag til at gøre det. Det ændrer dog ikke på, at man senere i livet kan have et ønske om at få rettet dem.

I dette indlæg har vi samlet en oversigt over 3 forskellige typer tandbøjler, så du kan blive klogere på forskellen, og hvornår man skal have den ene frem for den anden.

Metalbøjle (togskinner)

Metalbøjler også kendt som togskinner er en af de mest effektive bøjletyper. Det bruges når en eller flere tænder skal rykkes. Bøjlen er kendetegnet ved, at der på hver tand sidder nogle “brackets”, hvorigennem en tynd metaltråd sidder. Det er en bøjletype, der kan bruges til at rette mange forskellige tandstillinger op. Derfor ser man ofte også børn og unge mennesker med netop denne bøjletype.

Ganebøjle

Ganebøjlen er en aftagelig skinne, som kan bruges til at regulere forskellige former for bid. Blandt andet krydsbid, overbid og underbid. Denne bøjle anvendes kun til børn og unge, der fortsat er i voksealderen. Ganebøjlen skal bæres hele døgnet, men kan tages ud, når man spiser og børster tænder. Det sikrer den bedst mulige mundhygiejne.

Usynlig bøjle

De senere år er usynlige tandbøjler blevet utrolig populære. Særligt når der er tale om kosmetisk tandregulering på voksne, som ikke ønsker de kosmetiske gener, en metalbøjle fx kan give. De usynlige tandbøjler hedder Invisalign og har en masse fordele forbundet med sig. For det første er bøjlen effektiv og giver hurtige resultater. Derudover er den usynlig, således at andre ikke lægger mærke til den, samtidig med at den kan tages ud, når man skal spise og børste tænder.

Hvilken bøjle skal man vælge?

Hvilken bøjle der er den rette løsning for dig, skal du altid drøfte med din tandlæge. I mange tilfælde vil Invislaign dog være en god løsning, da den også kan rette op på mange forskellige tandstillinger og kan anvendes af både børn og voksne.

Overvejer du Invislaign og bor i København, så læs mere om Invisalign-behandling i København her.